Susan Au
experiment micro organismen op perfect snoep week3

Experiment micro organismen op perfect snoep week 3

Na 2 weken in malt yeast agar en veel water is op elke perfecte snoep microbieel groei te zien. De schimmel heeft zich als een vacht om de drop geslagen. Ik vind het mooi dat het een egale kleur is. De drop zelf is niet aangetast. 


De schimmel op de chocolade heeft zich verder uitgebreid. Er groeien twee verschillende soorten schimmel. Onder de chocolade groeit ook schimmel. De chocolade is deels van structuur veranderd door de malt yeast agar. 


Ook op de gummi is schimmel gaan groeien. Weliswaar een heel klein beetje. Op een plek waar ik geen voedingsbodem heb gesmeerd. 


Hierbij kan ik de conclusie trekken dat een combinatie van malt yeast agar en veel water micro organismen zullen groeien op levenloos eten. 

Kathalysator


Levensmiddel

voedingsbodem malt yeast agar en een laag met veel water

een laag met veel water

voedingsbodem malt yeast agar

na 4 dagen 



Gummi

geen


Chocolade

wel


drop

geen


na 1 wk



Gummi

geen

geen

geen

Chocolade

wel

wel

geen

Drop

wel

geen

geen

na 2 wk



Gummi

wel



Chocolade

wel



Drop

wel



Experiment drop, chocolade en gummi met malt yeast agar

In een ander petrischaaltje heb ik op de drop, gummi en chocolade malt yeast agar gesmeerd. Na een week is er geen microbiele groei waarneembaar. Voorzichtig trek ik de conclusie dat vocht heel belangrijk is bij snoep met een vaste structuur.



Experiment harde candy, vlakgum, en gummisnoep

Ik heb gezocht naar harde candy met een perfecte opdruk. Hiermee heb ik nog niet geĆ«xperimenteerd.  Ik ben benieuwd of hier iets op gaat groeien. Daarnaast heb ik nog perfecte snoep gevonden in gummi. Deze kan ik ook testen. 


Experiment drop, chocolade en gummi met veel water

Dat de combinatie malt yeast agar en veel water werkt, was vorige week al gebleken. Daarna wilde ik weten wat drop, chocolade en gummi doet met alleen water en met alleen malt yeast agar. 


De pertrischaal waar alleen een laag water in staat is microbieel groei waarneembaar. Ook hier groeit er als eerst op de chocolade schimmel. 


Ik ben heel benieuwd of er op de drop en gummi ook wat gaat groeien. Toen ik vandaag de schaaltjes terugzette in de incubator zag ik dat de laag water bijna helemaal verdampt was. Ik had graag nog wat water er aan toe willen voegen. Het biolab ging helaas dicht. In de afgelopen week waren de openingen van de petrischaal niet dichtgetaped met parafinetape waardoor het water sneller is gaan verdampen. 

In ieder geval kunnen we de conclusie trekken dat water een belangrijke factor is. 



De gummisnoepjes doet me steeds denken aan vlakgummen waarmee je potlood uit kan gummen. Ik wil deze naast de gummisnoep en hard candy in het pertischaaltje leggen. Waarom eten we levenloos eten en geen levenloze vlakgum? Het lijkt allemaal zo op elkaar. 

Dit experiment ga ik over een week of over twee weken opzetten.  

context

Tot nu blijf ik hangen bij levenloos eten hoort bij destructief gedrag. We werken 'voedsel' naar binnen dat geen enkele voedingswaarde heeft. Waarom doen we dit? Houden we van de smaak, geur of van de vorm van perfecte snoep? Wat als ik groenten maak in de vorm vorm van perfecte snoep met op elk stuk groenten een perfect bloemetje. Lusten we dan wel graag groenten?




Wat als ik borden en ander servies vormgeef als de verpakkingen van een zak snoep. Worden we hier blij van? Wil ik mensen aansporen om gezonder te eten? Diep in mijn hart misschien wel. Ik weet wat gezond eten met je doet. Voor nu zou ik willen spelen met beeld en waarneming. Het liefst hou ik het oordeel er buiten.