Susan Au
Levenloos eten

Levenloos eten

Ik onderzoek in een biolab hoe ik levenloos eten tóch kan laten bederven.

In het lab beïnvloed ik drop, chips en chocolade in verschillende omstandigheden zo dat schimmel- of bacteriëngroei ontstaat. 


Tijdens dit proces:

  • experimenteer met ik de esthetiek van microbiële processen op levenloos eten en leg deze vast 
  • voer ik discussie over wat levenloos eten is en onze consumptie hiervan
  • leer ik hoe microbiële processen werken 


VOLG MIJN ZOEKTOCHT HIERONDER

Gebruik draagbare incubator

Ik heb meerdere manieren getest om met de draagbare incubator foto's te maken. Het is gelukt om de juiste camera - objectafstand vinden. Daarnaast heb ik de deksel van de petrischaal verwijderd. Dit leverde mooi scherpe foto's op.

LEES MEER


Zoeken naar beeldverhaal

Er lijkt wel een baby geboren. Nadat ik de foto had gemaakt zag ik dat het leek op een wezen. Terwijl het twee met schimmel bedekte dropjes zijn. Ik denk na over de registratie. Als het een valse hyperreanimatie is, mag er best een petrischaaltje of een reflectie te zien zijn. 

Ik heb geëxperimenteerd met ringlight. 

LEES MEER


Experiment hard candy, drop, gummi aardbei en gummi regenboog met malt yeast agar en veel water

Elk petrischaaltje heeft nu één soort snoep. Van gummi regenboog en drop weet ik hoe het zich gedraagt.

Mijn project gaat over valse hyperreanimatie. Het bevechten van zinloosheid. Ik hoop beelden te kunnen vangen die dit verhaal vertelt. 

LEES MEER


Experiment hard candy, gum en gummisnoep

Ik ben een nieuw experiment gestart waar ik hard candy, gum en gummisnoep in veel water heb gelegd. Na vier dagen was er nog niets te zien. Wel was een deel van de hard candy door het vocht opgelost. Volgende week ga ik dit experiment opnieuw opzetten. Daarnaast denk ik na over welk verhaal ik binnen het thema levenloos eten wil vertellen en hoe ik het ga vertellen.

LEES MEER


Experiment micro organismen op perfect snoep week 4

De schimmels zijn verder gaan groeien. Ik heb water toegevoegd aan de pertischaal omdat het merendeel verdampt was. Daarnaast heb ik de ingrediëntenlijst en voedingswaarden opgezocht van de gummi en drop. We kunnen de voorzichtige conclusie trekken waarom er minder snel microbiële groei plaatsvindt. In het volgende experiment probeer ik erachter te komen of dat zo is. 

LEES MEER


Experiment micro organismen op perfect snoep week 3

In het petrischaaltje met drop, chocolade en gummi met de kathalysatoren met malt yeast agar en veel water is op alle perfecte snoep microbieel groei waargenomen. 

Ook het experiment met alleen water is schimmelgroei op de chocolade.  We weten vrijwel zeker dat water een belangrijke factor is. 

Bij het volgende experiment voeg ik hard candy toe. 

LEES MEER


gedachte experiment: collectieve gedachte en context levenloos eten

Waarom we levenloos eten consumeren houdt me steeds bezig. Ik ben gaan nadenken over mijn eigen ervaringen betreft een collectieve gedachte en wat dat teweeg kan brengen. 

Terwijl ik beeldend onderzoek doe in het biolab, denk ik na over in welke context ik levenloos eten ga plaatsen. 

LEES MEER


Experiment micro organismen op perfect snoep week 2

Binnen een paar dagen is er wat gegroeid op de chocolade en drop met behulp van veel water en malt yeast agar.

We willen verder onderzoek doen om precies te weten hoe het heeft gewerkt.


Daarnaast bleek de deksel van de petrischaal beslagen door het vocht. Lastig om het resultaat vast te leggen. We hebben een manier gevonden om de condens 'weg te halen'.

LEES MEER


Experiment micro organismen op perfect snoep

Bij dit onderzoek stel ik de vraag:

hoe ontwikkelt micro organismen zich beeldend op levenloos eten? 

Ik kies voor grafisch perfect ontworpen snoep met felle kleuren en in een perfect vormpje gedrukt.

LEES MEER

Wat doen anderen en wat wil ik?

Ik ben naar museum Micropia geweest om meer te leren over micro organismen en om inspiratie op te doen hoe zij bepaalde concepten presenteren. Buiten mijn verwachting waren er ook kunstenaars die hun werk tentoonstelden die als onderwerp micro organismen hadden.

LEES MEER

Conclusie experiment levenloos eten 1.0

Dit is chips met nutrient agar na twee weken. De schimmel is verder gaan groeien. 

We gaan er vanuit dat er bij de andere experimenten onder deze omstandigheden microbieel geen groeien zal plaatsvinden.

LEES MEER

Waarneming experiment levenloos eten 1.0

Vandaag ben ik, na 7 dagen, gaan kijken in de incubator. We hebben de petrischaaltjes naast elkaar gelegd. We namen bij chips met nutrient agar en chips met een oplossing van chips in water microbiële groei waar.

LEES MEER

Experiment Levenloos eten 1.0

Samen met Shirley Niemans en Ramon Verberne hebben we bedacht om de chips, drop en chocolade 3 verschillende voedingsbodems te geven en kijken wat er microbieel zal gebeuren:

- nutient agar

- mijn eigen speeksel

- een oplossing van het eigen levensmiddel in water

LEES MEER

Onderzoek ingrediënten chocolade, drop en chips

Voordat ik het onderzoek in het lab start wil ik onderzoeken welke ingrediënten drop, chocolade en chips bevatten omdat dit invloed kan hebben op de microbiële processen.

LEES MEER

drop

chocolade

Chips

Venco Muntendrop

Verkade puur, 

Lay's Naturel Chips 275gr

Klene Suikervrij muntdrop 

Lindt Excellence 100% pure chocolade

AH Chips naturel

KLENE MUNTDROP Mild Zoet.

Côte d'Or Chocolade reep extra intense puur 86%

AH Biologisch Chips naturel

Chocolat Stella Pure Chocolade 85%

AH Reep puur.

Levenloos eten

Organismen gaan dood en kunnen vervolgens bederven vanwege hun vocht waar schimmel en/of bacteriën op kunnen groeien. Iets wat niet dood kan gaan noemen we levenloos in de biologie. Onder levenloze dingen valt ook plastic en metalen. Chips, drop en ook chocolade kunnen niet bederven en is hiermee levenloos eten.

LEES MEER

unsplash