Wat gaan we onderzoeken?
Ik wist al dat ik wilde experimenteren met AH chips, Muntdrop van Venco en Chocolade puur van Verkade. Zie vooronderzoek. Samen met Shirley Niemans en Ramon Verberne hebben we bedacht om de chips, drop en chocolade 3 verschillende voedingsbodems te geven en kijken wat er microbieel zal gebeuren.
Voedingsbodem:
- nutient agar
- mijn eigen speeksel
- een oplossing van het eigen levensmiddel in water
Het doel is om te kijken wat er gaat groeien op de verschillende levensmiddelen en hoe het gaat groeien. Om bij het volgende experiment meer controle te hebben over de groei van de micro organismen.
Voedingsbodem oplossing van levensmiddel in water
We weten dat het onttrekken van vocht uit levensmiddelen ervoor zorgt dat het beter houdbaar wordt. Dit komt omdat micro organismen o. a. leven op water. Door het levensmiddel zelf op te lossen in water en dat weer op hetzelfde levensmiddel smeren kunnen we eenvoudiger vocht te voeg aan het levensmiddel. Omdat het vaak vet is zal het niet snel vocht opnemen.
Labelen petrischaal en parafinetape
Op elke schaal staat wat het experiment is met mijn naam en datum.
Om het helemaal af te sluiten gebruiken we parafinetape.
Incubator
De petrischaaltjes worden in de incubator geplaatst op 26 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur om micro organismen te laten groeien. We verwachten dat er volgende week al iets te zien is op het levenloze eten.
Controlegroep
Chips, chocolade en drop zonder voedingsbodem als controlegroep.
Experiment | |
Drop | nutient agar |
Drop | mijn eigen speeksel |
Drop | oplossing van drop in water |
Chips | nutient agar |
Chips | mijn eigen speeksel |
Chips | oplossing van chips in water |
Chocolade | nutient agar |
Chocolade | mijn eigen speeksel |
Chocolade | oplossing van chocolade in water |
Controlegroep | chocolade chips drop |
Voedingsbodem nutient agar
Nutrient agar is een goede voedingsbodem om micro organismen te laten groeien. Het is verpakt als droge massa. Voordat we op de levensmiddelen smeren moet het eerst opgelost worden in heet water. De agar agar gaat binden zodat het smeerbaar wordt.
Mijn eigen speeksel als voedingsbodem
Om te onderzoeken wat er microbieel leeft in mijn speeksel en wat het doet met chips, drop en chocolade heb ik alle 3 de levensmiddelen in mijn mond gestopt. En deze in een petrischaaltje gelegd.