Met dit levenloos eten ga in experimenteren:
verkade puur | Venco Muntendrop | AH Chips naturel |
Suiker | suiker | aardappel |
cacaomassa | glucosestroop | 35% zonnebloemolie |
cacaoboter | gemodificeerd zetmeel | zout |
emulgator (sojalecithinen | gelatine (SULFIET) | Waarvan toegevoegde suikers 0.00g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 1.20g per 100 gram |
zetmeel | ||
Cacaobestanddelen: ten minste 54%. | zoethoutwortelextract 3,4% | |
salmiakzout 2,1% | ||
Kan sporen bevatten van noten, melk en gluten. | gekaramelliseerde suiker | |
plantaardige oliën (kokos, koolzaad) | ||
anijsolie | ||
glansmiddel (carnaubawas) | ||
tijmolie | ||
Bevat:Sulfieten |
Deze levensmiddelen heb ik met elkaar vergeleken:
drop | chocolade | Chips |
Venco Muntendrop | Verkade puur, | Lay's Naturel Chips 275gr |
Klene Suikervrij muntdrop | Lindt Excellence 100% pure chocolade | AH Chips naturel |
KLENE MUNTDROP Mild Zoet. | Côte d'Or Chocolade reep extra intense puur 86% | AH Biologisch Chips naturel |
Chocolat Stella Pure Chocolade 85% | ||
AH Reep puur. |
Onderzoek ingrediënten chocolade, drop en chips
Voordat ik het onderzoek in het lab start wil ik onderzoeken welke ingrediënten drop, chocolade en chips bevatten omdat dit invloed kan hebben op de groei van schimmel en bacteriën.
Aanvankelijk zou ik in ieder geval onderscheid maken tussen biologisch en niet-biologisch omdat ze mogelijk geen conserveringmiddelen bevat. Ik ontdekte dat in alle chips, drop en chocolade geen conserveringsmiddelen zat. Deze levensmiddelen zijn zo bewerkt dat het zichzelf conserveert.
Bij chocolade kwam ik erachter dat de
lange houdbaarheid komt door een relatief laag watergehalte en een hoog vetgehalte, waardoor het minder vatbaar is voor bederf. Pure chocolade is langer houdbaar dan melkchocolade vanwege het hogere cacaogehalte en lagere suikergehalte.
Drop is vanwege zijn hoge suikergehalte en het lage watergehalte microbieel niet te bederven.
Voor het drop heb ik gekozen voor muntdrop. Deze is plat zodat het in het petrischaaltje past. Zonder suiker leek me interessant om te onderzoek omdat dit mogelijk extra voeding kan bieden voor bacteriën. Toch heb ik gekozen voor een regulier drop.
Bij chips was ik er al snel uit omdat het niet zo veel ingrediënten bevat. Het vocht wordt onttrokken uit de chips waardoor derving onmogelijk is.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor Verkade puur, Venco Muntendrop en AH Chips naturel. Allemaal omdat de ingrediëntenlijst het minste uitzonderlijk ingrediënten bevat. Zodat ik bij het onderzoek uitzonderlijk gedrag beter kan verklaren.