Susan Au
experiment aardbei hard candy drop gummi snoep in malt yeast agar veel water

Experiment micro organismen op perfect snoep: hard candy, drop, gummi aardbei en gummisnoep met malt yeast agar en veel water

Vandaag heb ik een nieuw experiment klaargezet waarbij in feite niks nieuws aan techniek is. Het ziet er wel anders uit. Ik heb nu één soort snoep in een petrischaaltje gedaan. Ik hoop uit deze serie mooi foto's te kunnen maken.


Het is drop, gummi aardbei, gummi regenboog en hard candy waar ik malt yeast agar op heb gesmeerd. We weten nu ook dat vocht belangrijk is voor de groei van micro organismen. De afgelopen weken was het een behoorlijke geknoei met het laagje water dat in de petrischaal zat. Het water liep over het snoep heen omdat ik de petrischaal te schuin hield of iets te hard bewoog ermee.


Andere manier vochtige omgeving creëren 

Nu hebben we een andere manier van bedacht om een vochtige omgeving te creëren. Elke petrischaal heeft een ring van nat papier er in liggen. Zo blijft de petrischaal vochtig en kan het water niet klotsen. 


Drop met veel water na 2 weken

De hard candy in het petrischaaltje met veel water is helemaal opgelost. Daar zag ik schimmelgroei maar wel in het water waar de hard candy in opgelost is. 


Echter is er op de drop wel schimmel gaan groeien. Ik vind het mooi om te zien dat er weer een hoedje of bontjas om heen aan het groeien is. Dus ik weet nu dat drop in water ongeveer anderhalve week nodig heeft om schimmel te laten groeien.

Afronden experiment mix perfecte snoep malt yeast agar met veel water en mix perfecte snoep met veel water 

Vandaag ben ik gestopt met het experiment mix perfecte snoep in malt yeast agar in veel water en het experiment mix perfecte snoep met veel water. Er is voldoende waargenomen dat er schimmelgroei ontstaat bij toevoegen van malt yeast agar met veel water. Er kunnen verschillende schimmels groeien. 

De petrischalen mogen niet geopend worden zonder gesteriliseerd te zijn omdat we niet weten hoe schadelijk de microbiele groei is. Daarvoor heb ik de petrischalen in een hogedrukpan gedaan. Deze hogedrukpan laten we van binnen tot een temperatuur van 120graden stijgen. En dan kan ik de petrischalen schoonmaken en in de vaatwasser stoppen.


Verder ben ik al meer bezig met het kijken naar interessante uitsneden om te zoeken naar het verhaal dat ik wil vertellen.

Verhaal/ context

Ik ben verder gekomen met het verhaal dat ik wil vertellen. Want wat is er nu aan de hand?: ik laat levenloos eten beschimmelen. Iets dat bijna niet kan onder 'normale' omstandigheden. Iets dat 'nooit' geleefd heeft probeer ik leven in het blazen. Ik zie het als een valse hyperreanimatie. Het bevechten van zinloosheid. Iets dat ongezond is toch (weer) gezond maken. Iemand redden uit destructief gedrag. Is dit pure cynisch of juist hoopvol?


Wat wil ik zeggen tegen het levenloze eten?

Wil ik voor ze zorgen?

Wil ik ze mooi maken?

Wil ik ze lelijk maken?

Wil ik ze redden?

Wil ik ze overtuigen?


Nu ik de stap hebt gemaakt me te richten op het esthetisch onderzoek, kan ik een dialoog houden terwijl ik steeds de hiervoor genoemde vragen stel. 

Ik op zoek naar iemand die met mij wil samenwerken. Ik zou met iemand willen samenwerken die veel weet over eten en koken. Daar zou samen diners mee willen ontwerpen om het koken terug te brengen in het leven. Om het urgenter te maken. Het moet dus niet leuker worden maar urgent.

Waarom willen we niet meer koken?