Waarneming
Na 4 dagen namen we groei waar bij de chocola. Precies bij de plek waar ik malt yeast agar er op had gedrupt met een pipetje. Een schimmel met een strakke rand waarbij de witte kleur contrasteert met de bruine kleur van de chocolade.
Een week later was de schimmel uitgebreid en een nieuwe schimmel groeit op een andere plek op de chocolade.
We denken dat de schimmel zo hard groeit omdat er wat poreuze stukjes chocolade op de reep lag. Door de structuur heeft de schimmel meer oppervlakte, water en lucht om zich uit te breiden.
De schimmel op de drop waaiert uit. We weten nu ook dat drop kan 'bederven' door veel vocht en/of malt yeast agar.
Op de zachte gum is geen groei waargenomen. Wel zien we dat een deel van de zachte gum is afgebroken. We denken dat de zachte gum door vocht van structuur is veranderd en door verzwaring van de rand van het omgekeerde pertischaaltje is gevallen.
Conclusie
We plaatsen deze pertischaal (zachte gum, drop, chocolade met veel water en malt yeast agar) weer terug in de incubator. Omdat we denken dat er nog wat gaat groeien op de zachte gum.
Daarnaast starten we twee nieuwe experimenten:
- zachte gum, drop, chocolade met veel vocht
- zachte gum, drop, chocolade met malt yeast agar
Zo kunnen we zien hoe de huidige schimmel is gegroeid. En weten we of het ook kan zonder malt yeast agar of zonder water.
oplossing voor condens
Door het vele vocht dat in de pertischaal ligt ontstaat er condens na verloop van tijd. Ik zou hier niet goed doorheen kunnen fotograferen. En omdat de we de petrischalen niet meer openen vanaf de start van het experiment kan ik de condens niet weghalen.
Nu hebben we bedacht om de pertischaal tóch open te maken maar dan vlak naast twee vlammen van gasbranders. De vrijgekomen deeltjes die eventueel schadelijk stoffen kunnen zijn, worden dan meteen gedood. Ramon maakte de petrischaal open en ik zette meteen een andere schone deksel erop. In de tijd dat er nog geen condens is ontstaan kon ik een registratie maken.
Experiment micro organismen op perfect snoep week 2
Binnen een paar dagen is er wat gegroeid op de chocolade en drop met behulp van veel water en malt yeast agar. We weten nu dat het kan en moeten verder onderzoek doen om precies te weten hoe het heeft gewerkt. Vandaag zijn we met twee nieuwe experimenten gestart.
Daarnaast bleek de deksel van de petrischaal beslagen door het vocht. Hiermee lastig om het resultaat vast te leggen. We hebben een manier gevonden om de condens 'weg te halen'.
Hoe snel lost zachte gum op?
Om erachter te komen hoe snel zachte gum oplost hebben we een zachte gum in een glaasje water gezet. Dit willen we weten omdat we hadden bedacht om zachte gum in een badje van malt yeast agar te dompelen. Om dit te kunnen doen moest de zachte gum niet te snel oplossen.
Na een week zien we dat er microbiële groei is ontstaan. We kunnen hiermee zeggen dat zachte gum snel oplost in vloeistof.
nieuw experiment
We weten nu dat er groei ontstaat bij perfecte snoep drop, chocolade en zachte gummi met hulp van veel water en malt yeast agar.
Nu wil ik weten of er ook groei ontstaat met enkel veel water. Ik heb een nieuwe opstelling gemaakt met een alleen een laagje water.
De tweede opstelling bestaat uit hetzelfde perfecte snoep maar dan enkel met malt yeast agar.
Nadat de schaaltjes klaar zijn gezet laten we ze nog twee uur open zodat er genoeg micro organismen op kunnen gaan zitten.