Susan Au
experiment perfecte snoep en plan volgend experiment

afb 1

afb 2

Kathalysator


Levensmiddel

voedingsbodem malt yeast agar en een laag met veel water

een laag met veel water

voedingsbodem malt yeast agar

na 4 dagen 



Gummi

geen


Chocolade

wel


drop

geen


na 1 wk



Gummi

geen

geen

geen

Chocolade

wel

wel

geen

Drop

wel

geen

geen

na 2 wk



Gummi

wel

geen

geen

Chocolade

wel

wel

geen

Drop

wel

geen

geen

na 3 wk




Gummi

wel

Chocolade

wel

Drop

wel

Katja feest biggetjes

Ingrediënten: Glucosestroop, suiker, gemodificeerd zetmeel, dextrose, appelsap uit appelsapconcentraat (3%), aardappelprotëine, voedingszuur (citroenzuur, appelzuur, melkzuur), kleurende fruit- en plantenconcentraten (radijs, appel, saffloer, zwarte wortel, rode druif, rode kool, zwarte bes), natuurlijke aroma’s, kleurende spirulinaconcentraat, plantaardige olie (zonnebloem), glansmiddel (carnaubawas). Kan sporen van melk bevatten.

Per 100 Gram Katja feest biggetjes

Energie           

1492 kJ (351 kcal)

Vet      

0.2 g

waarvan verzadigd     

< 0.1 g

Koolhydraten  

85 g

waarvan suikers         

60 g

Eiwitten         

1.4 g

Zout   

0.06 g

Experiment drop, chocolade en gummi malt yeast agar en met veel water

Hier blijft de schimmel doorgroeien op de drie soorten perfecte snoep. Er groeien twee verschillende soorten schimmels op de dropjes. Inmiddels is de drop helemaal niet meer zichtbaar.

De chocolade is ook helemaal bedekt met schimmels. Er is een schimmel bij gekomen met een oranje kleur.

De schimmel op de gummi groeit het langzaamst.



nieuw experiment

Over een paar dagen ga ik weer naar het biolab en zet ik een aantal nieuwe experimenten op. Omdat in de pertischaal met veel water de schimmel van de chocolade over de drop heen is gegroeid en het afgelopen week onvoldoende water heeft gehad, ga ik een aparte petrischaal met met drop en gummi maken. Nu wil ik het proces beter in de hand houden. Daarnaast zet ik het experiment op met hard candy en gum. Als ik tijd heb doe ik dit experiment met malt yeast agar. Anders alleen met veel water.

Experiment micro organismen op perfect snoep week 4

Waarneming

Na 1 week en 4 dagen ( afb 1) in veel water is op de chocolade microbieel groei te zien. Er groeien twee verschillende schimmels. De witte schimmel slaat zich als een bos haar over de drop. 

Na twee weken (afb 2) zijn de beide schimmels verder gaan groeien. Er groeit er niets op de gummi en drop.


Water toegevoegd

De laag met water is inmiddels helemaal verdampt. Ik heb goede hoop dat er op de drop en de gummi ook nog iets gaat groeien. Volgens Kas Houthuijs is er een grote kans dat er iets gaat groeien. Het metabolisme van drop en gummi zal ik aanpassen aan de schimmel die er al in de omgeving is. We hebben de petrischaal voorzichtig opengemaakt totdat er een kleinst mogelijke opening is ontstaan zodat ik met een pipetje de het water erin kan spuiten. Dit is een beter idee dan met twee vlammen werken en de deksel helemaal openen. Op deze manier is er minimale beweging waardoor er ook weinig micro organismen in de lucht kan komen. Met twee vlammen verplaats je veel meer lucht.


Waarom geen groei op gummi en drop?

Kas Houthuijs denk dat het komt door de hoeveelheid suiker die er in zit. Ik heb de ingrediënten en voedingswaarden van beiden levenloos eten opgezocht. 

Onderzoek

Wanneer ik de data naast elkaar leg zie ik dat de gummi iets meer suikers bevat. Ik zie ook dat beide perfecte snoep (verkapte) conserveringsmiddelen heeft. De gummi heeft citroenzuur waarvan ik zeker weet dat het conserveert. Bij de drop staat gelatine met sulfiet tussen haakjes. Ik weet dat sulfiet een consereveringsmiddel is maar weet niet wat het betekent als het tussen haakjes achter gelatine staat. 

Venco muntendrop

Ingrediënten

Ingrediënten: suiker, glucosestroop, gemodificeerd zetmeel, gelatine (SULFIET), zetmeel, zoethoutwortelextract 3,4%, salmiakzout 2,1%, gekaramelliseerde suiker, plantaardige oliën (kokos, koolzaad), anijsolie, glansmiddel (carnaubawas), tijmolie.

Per 100 Gram Venco muntdrop 

Energie           

1447 kJ (351 kcal)

Vet      

0.3 g

waarvan verzadigd     

< 0.2 g

Koolhydraten  

73 g

waarvan suikers         

44 g

Eiwitten         

1.2 g

Zout   

0.33 g

malt yeast agar op perfecte snoep

Malt yeast agar op perfect snoep doet helemaal niks. Hieruit trek ik nogmaals de conclusie dat water van belang is bij de groei van micro organismen.