Susan Au
blog verhalen

blog: nadenken over eten 

TERUG NAAR OVERZICHT

10 sep 2024


Ultra-fast fashion <---> ultra-fast food

Ik las in de kop van dit artikel de woord ultra-fast fashion. Een industrie, denk aan Shein en Temu, die voor mensen bijvoorbeeld uit Afrikaanse landen een uitkomst is. De zendingen van tweedehandse artikelen uit rijke westerse landen zijn nu minder interessant omdat ze voor hetzelfde ook nieuwe aankopen kunnen doen. Kwalitatief gezien zijn het niet meer dan wegwerpproducten.

 

Wij in het westen kopen ook van ultra-fast fashion bedrijven. Zij passen zich aan aan trends op social media en bevredigen constant de behoeften van de impulsieve gedachten van de consumenten.

 

Vroeger was het nog heel gewoon om zelf je sokken te stoppen. Vroeger was het ook nog heel gewoon dat je elke dag kookt. Met een paar letters verschil staat er ultra-fast food. Ik moet denken aan ultra bewerkt voedsel. Voedsel dat zodanig bewerkt is dat er niets aan voedingswaarde overgebleven is. Eten en drinken met onnatuurlijke toevoegingen zoals emulgatoren en kleur- en smaakstoffen. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, chips, koekjes, snoep, kant-en-klaarmaaltijden en fastfood. Snel en goedkoop gemaakt. Waardeloos wegwerpeten.

 

Ik zie parallellen met de ultra-fast fashion industrie. Er wordt ingespeeld op de snelle bevrediging en het draagt niets bij aan onze gezondheid ( waar het ooit voor bedoeld is) of onze leefbare omgeving (in het geval van fashion). De functie van kleding heeft het andere uiterste bereikt. Al lang is het niet meer een functioneel product.

 

In het artikel reageert Van Soest met dat we ergens de afgelopen jaren onze waardering voor kleding verloren zijn, waardoor we het eerder weggooien. We zijn ook onze waardering voor het koken kwijtgeraakt. We eten steeds meer kant en klare maaltijden. Hiermee vinden we het blijkbaar niet erg als we niet weten wat we in onze mond stoppen. Als je in de keuken staat weet je precies wat je op tafel zet. Het met zorg bereiden van je maaltijden zodat je precies binnenkrijgt wat je nodig hebt en lekker vindt. En de tijd neemt om te proeven van je maaltijd en je realiseren dat het goed voor je is.

Link naar artikel


  TERUG NAAR OVERZICHT


TERUG NAAR OVERZICHT

20 aug 2024


M&M's

Vandaag at ik 13 M&M’s in 10 seconden op. Mijn onrustige nacht, waarin ik in paniek zwetend wakker werd met hoofdpijn en rugpijn omdat ik me druk maakte over alles wat ik nog niet op orde heb in mijn leven, deed me verlangen naar zoet eten. Mijn systeem is in de war en zoekt naar snelle en effectieve bevrediging. Gek genoeg herinner je juist op dat soort momenten dat er ergens achterin de kast nog iets van snoep ligt.

 

De eerste chocopindabal was echt verrukkelijk. Alle verwarde cellen in mijn lijf zeiden: "dank je wel". De andere 12 waren eigenlijk niet meer lekker.

 

M&M’s eten kun je vergelijken met het kijken naar een actiefilm. Het begin is altijd groots en aantrekkelijk. Dit is vergelijkbaar met het moment dat je trek in M&M’s krijgt en de zak openmaakt. Je ervaart meerdere malen een actiescene die in het begin spannend lijkt maar op den duur denk je: waarom kijk ik hiernaar want er gebeurt niks dat bijdraagt aan het verhaal. De M&M’s geven je elke keer een energiestoot en daarna kak je in om vervolgens uit automatisme uit de zak te blijven pakken. Bij elke andere kleur denk je: nu komt er iets anders, maar ze smaken allemaal precies hetzelfde.


Aan het einde van de film ben je misselijk van de M&M’s en realiseer je dat je naar een één dimensionaal verhaal hebt gekeken. Het gaf even een kick maar verder ben je er niet echt wijzer van geworden. Evenals de M&M’s zonder gezonde voedingstoffen die niets bijdrage aan je gezondheid.


TERUG NAAR OVERZICHT


TERUG NAAR OVERZICHT

24 mrt 24


Droevig nieuws. Volkskrant plaatste dit artikel.


Koken is naast een pan eten op tafel zetten om de magen te vullen ook je verhouden tot het leven, je omgeving en je lichaam. Dat je zelf bepaalt wat er precies op je bord komt. Dat je voor het eten elk stukje bloemkool met je vingertoppen gevoeld hebt. Dat je verse ingrediënten bij elkaar gooit en een saus ziet groeien die verschillende dimensies van smaak heeft.


Dat je weet waar je voedsel vandaan komt. Dat je zeker weet dat wat je in je lichaam brengt met zorg is bereid en goed voor je lichaam is. Dat aandacht voor eten een teken van leven geeft.


Dat je huis al een halve dag naar stoofvlees ruikt. Dat je zelf de vanille van een vanillestokje schraapt en vervolgens de echte geur van vanille tegen je neus houdt. Dat je verse vis bij de visafslag haalt of op z’n minst op de markt. Dat het niet erg is dat je vingers naar knoflook ruiken.


Dat in een pan soep roeren en samen opeten pure liefde is.

Koken = houden van jezelf!


Artikel Volkskrant


TERUG NAAR OVERZICHT

4 mrt 24

Wat ben je mooi.

Nooit is iemand bij je in de buurt.

Nooit heb je warmte gevoeld.

Je belandt in de groenbak.

Langzaam rot je weg.



TERUG NAAR OVERZICHT


TERUG NAAR OVERZICHT

27 feb 24


Bijt een stukje koek van ongeveer 2 cm x 1 cm af en laat deze op je tong liggen. Vervolgens duw je het stukje koek tegen je gehemelte en laat de suikerkristallen smelten. Je krijgt een suikerstoot waardoor het even lijkt dat er stroom in je lichaam duwt en trekt tegelijk. Zo heftig dat het lijkt alsof er een rilling opkomt. Ondertussen is de onderkant van het koekje aan het oplossen.


Gebakken meel, suiker en boter laten langzaam los. Concentreer je eerst op de boter. Vervolgens op het meel. En concentreer je op de suiker. Draai met je tong horizontale rondjes en maal het koekje tot een papje. En slik het koekje door wanneer alle suikerkristallen gesmolten zijn.


TERUG NAAR OVERZICHT

TERUG NAAR OVERZICHT

26 feb 24


De wederhelft van deze spruit ligt in de pan te sudderen met een aantal andere spruiten. Maar niet voor lang. 8 minuten stoven ( met wat zout, peper en paprikapoeder) is genoeg. Schep de spruiten op een bord en laat het een paar minuten afkoelen.


Vervolgens neem je een spruit in de mond. Bijt in de zachte buitenkant en bijt door totdat je de zacht stevige binnenkant bereikt. Je proef eerst het groen en de toegevoegde smaak van de buitenkant om vervolgens te eindigen met het bitter aan de binnenkant.


TERUG NAAR OVERZICHT



21 feb 24


Blijkbaar vinden we tegenwoordig dat koken vooral gemakkelijk moet zijn. De GEMAKBALLEN!


Doet smaak er toe? Doen voedingswaarden er toe? Verstaan we onder makkelijk een eenvoudig recept of korte bereidingstijd of iets anders...?


TERUG NAAR OVERZICHT

TERUG NAAR OVERZICHT

19 feb 24


Snijd een kapje van een sinaasappel af en ga langzaam met je tong over de binnenkant van de schil. Smaakt het bitter? Smaakt het zuur?

Spoel niet de smaak gauw weg met een slok cola of wijn. Laat de rillingen over je heen komen van het zuur en laat de binnenkant van je mond samentrekken van het bitter.



unsplash